Activitats paral·leles

Dissabte 1 d'octubre

11.00 h Visita guiada Centre d’Interpretació ‘115 DIES’.

Corbera d’Ebre. 

 

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe) té per objectiu la recuperació de la història i la memòria de la Batalla de l’Ebre, així com la posada en valor i la gestió dels vestigis i del patrimoni memorial que hi estan vinculats. Aquest conjunt patrimonial està format per cinc Centres d’Interpretació, dos Memorials i una vintena d’espais històrics on es va desenvolupar la batalla.115 dies, del 25 de juliol fins al 16 de novembre de 1938. Aquestes són les dates en què va començar i va acabar la campanya més cruenta de la Guerra Civil, la batalla de l’Ebre. L’escenari van ser les terres del Matarranya, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre i la Terra Alta. S’hi van enfrontar les millors unitats militars de l’exèrcit popular de la República i de l’exèrcit franquista.

 

* Entrada gratuïta amb una de les entrades a la mostra de cinema.

 

Més informació: info@mostrafront.com

 

Diumenge 2 d'0ctubre

11:30 h Presentació del llibre La Petjada d’El Rubio, l’últim company de la Pastora, del periodista Òscar Mesegué. 

Pista de Ball d’Estiu. Els Reguers. 

 

La Petjada d’El Rubio, l’últim company de la Pastora, el nou llibre del periodista Òscar Mesegue. Un home dels Reguers, al terme municipal de Tortosa, truca un dilluns a la redacció del Setmanari L’Ebre per explicar que sap exactament on està enterrat el cos del guerriller aragonès Francisco Serrano Iranzo, l’últim company del maqui La Pastora, quan tots dos ja havien decidit desertar de l’Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón (AGLA) del maquis, fa setanta anys. Aquest fet desencadena l’interès gairebé obsessiu del director del setmanari per a propiciar-ne l’exhumació, a iniciativa del Govern d’Aragó. El llibre repassa la vida de Serrano, àlies El Rubio, un antiheroi en contraposició a l’explotada vessant mitològica de la Pastora. Pare desesperat i durament represaliat, i botxí a la vegada, el fil del relat recull testimonis i veus memorialistes, per fer-ne un retrat i reivindicar el rescat i la dignificació de totes les víctimes silenciades de la Guerra Civil i el franquisme.

 

Més informació: info@mostrafront.com

Disssabte 8 D'OCTUBRE

10.45 h  Visita guiada al Camp d’Aviació de la Sénia.

 

Punt de Trobada: Oficina de Turisme de la Sénia (Passeig de la Clotada, 23)

 

Visitarem l’aeròdrom de la Sènia, construït durant la Guerra Civil espanyola i utilitzat per part dels dos bàndols, primer els republicans i, més tard, el bàndol nacional amb la Legió Còndor. Farem una passejada pels espais exteriors del Camp d’Aviació, visitarem la casa de comandament i el magatzem, on s’exposa una rèplica de l’avió Polikarpov I16. 

 

 

Més informació: info@mostrafront.com

DIUMENGE 9 D'OCTUBRE

11.30 h  Visita guiada als Espais de la Batalla de l’Ebre de Campredó.

Torre de Font de Quinto.

La tardor de l’any 2009, Campredó va inaugurar la restauració de la torres medieval de Font de Quinto. Durant els treballs, es van descobrir i preservar a l’interior de la torre diversos grafits dibuixats per membres de la XIV Brigada Internacional ‘La Marsellaise’. Aquesta unitat va combatre als sagnants fronts de la Guerra Civil de Madrid i Aragó i va tenir un paper protagonista tràgic en l'operació militar fracassada de creuament de l'Ebre a la zona de Campredó i Font de Quinto en el marc de l'ofensiva de l'Ebre el 25 de juliol de 1938.


Més informació: info@mostrafront.com

* L’organització es reserva el dret a modificar la programació dels esdeveniments o alterar qualsevol activitat proposada en el programa.